sobota, 26 maja 2012

Truskawki, biszkopt i bita śmietana.

Dzień Mamy.
Zakupione ukochane słoneczniki.



Oraz upieczone ciasto, czyli

Truskawki, biszkopt i bita śmietana



Biszkopt:
2 jajka
- mąki tyle ile ważą jajka
- cukru tyle ile ważą jajka
- ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. 

Czekoladowa masa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- truskawki - ok. 500 g

Tabliczkę gorzkiej czekolady z 4 łyżkami mleka rozpuścić na parze oraz odstawić do wystygnięcia. Następnie rozsmarować na wystudzonym biszkopcie. 
Na czekoladzie ułożyć truskawki, jedna obok drugiej. 

Masa śmietanowa: 
350 ml śmietany kremówki
- 1 tabliczka białej czekolady 
- 4 łyżki mleka


Białą czekoladę z 4 łyżkami mleka rozpuścić na parze i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić, a następnie dodać ostudzoną białą czekoladę i razem zmiksować. Masę śmietanową wyłożyć na truskawki i całość wstawić do lodówki. 

Dodatkowo można zetrzeć trochę gorzkiej czekolady i posypać wierzch ciasta w celu dekoracji. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz